Ga met ons mee ondergronds en ontdek met een ervaren gids alles over de oudste mergelsteen grot van Nederland. Kelders, muurschilderingen, inscripties, sculpturen en fossielen bekijken uit de Koude Oorlog.
Deze harde werkers zijn de (mergel) steen van de Valkenburgse samenleving geweest. Met noeste arbeid en vele uren onder de grond hebben ze een eigen wereld gecreëerd die bovengronds goed terug te vinden is. Al wordt dat niet altijd erkent of herkent.
Het blok-breken is zeer zwaar handwerk, dat in vroegere jaren bij een uiterst primitieve verlichting werd uitgeoefend. Men maakte toen gebruik van snotneusjes (olielampjes). Zwarte roet vlekken op de plafonds van deze groeve herinneren aan de barre tijden.
Waar het ooit bij de Romeinen begon, zij gebruikte immers mergel voor versteviging van hun bouwwerken, gaan de verhalen door alle tijden heen. Een wereld onder de grond, waar de ideeën van het bovengrondse vaak werden geboren, zowel in het geheim, als met grote bombarie aangekondigd. U zult versteld staan van creatieve uitspattingen die u tegenkomt, en de droge humor die menig gids nog in zich meedraagt. De gidsen vertegenwoordigen het woord uit het verleden dat we nimmer mogen vergeten.
Voel je voor even een Romein van 2000 jaar geleden, of denk je in dat je de horror van WO II wilde ontvluchten en je schuil hield in het labyrint van deze grotten. Ontdek hoe het mergel dat gebruikt is voor de bouw van het kasteel van Valkenberg gewonnen werd. Slenter door het donkere doolhof van de ondergrondse gangetjes en bekijk geanimeerde video’s en projecties van 30.000 jaar oude kunstwerken die opnieuw tot leven komen!
De rondleiding door de groeve geeft je een korte impressie van wat je kunt vinden onder de grond. Tijdens de tocht kom je langs muurschilderingen, plaquettes, beeldhouwkunst en een schuilkelder uit de periode van de koude oorlog.
Wielergalerij
Liefst vijf keer was Valkenburg strijdtoneel van de Wereldkampioenschappen wielrennen. Hoe kan het ook anders dat een Wereldwielerstad als Valkenburg zocht naar een unieke plaats die herinnert aan deze grootse wielersuccessen. Dat werd in 1938 al gevonden in de onderaardse Gemeentegrot, onder aan de voet van de befaamde Cauberg. Daar waar al die wielerevenementen plaats vonden.
In een speciale galerij zijn – vanaf het eerste WK in 1938 – heel veel wielerevenementen in tekeningen vereeuwigd. Plaatselijke kunstenaars tekenden na elk groot evenement hun visie op dat evenement op de mergelwand. Bekende wielrenners die op de Cauberg hun overwinningen behaalden, van Marcel Kint tot Philippe Gilbert, lieten hun handtekening voor eeuwig achter.