Dolfinarium

Over zeezoogdieren lezen in een boek, is één ding. Ze in het echt meemaken, is héél wat anders! Want alleen als je weleens oog in oog hebt gestaan met onze bijzondere bewoners, begrijp je pas hoe groot ze zijn, hoe ze zwemmen en: hoe belangrijk natuurbehoud is. Na een schoolreis naar het Dolfinarium gaan leerlingen naar huis als expert van de oceaan. Ze leren alles over zeezoogdieren en andere zeebewoners. We gaan vragen beantwoorden zoals: “Eet een dolfijn ook iets anders dan vis?”, “Krijgen zeeleeuwen weleens ruzie?” of “Hoe vaak gaat een walrus naar het toilet?” Dus voor wie alles wil weten over dolfijnen, zeeleeuwen en andere zeedieren, bij ons én in de natuur, is een schoolreis of excursie naar het Dolfinarium de perfecte leerschool.

In het dolfinarium zijn dolfijnen niet de enige dieren die je zult tegenkomen. Ook walrussen, zeeleeuwen, haaien en roggen zijn van de partij. En wat dacht je van zeehonden en bruinvissen? Je kunt ze allemaal zien hier in het Dolfinarium. Ga ook even een kijkje nemen bij het Roggenrif en ervaar hoe glibberig roggen aanvoelen, wist je trouwens dat haaien juist aanvoelen als schuurpapier? En probeer de krabben te spotten bij de Krabbenkust, je moet wel je best doen want krabben kunnen zich razendsnel voortbewegen en ingraven in het zand!

De dieren
Van brullende zeeleeuwen tot springende dolfijnen en van fluitende walrussen tot stekelige roggen, ken jij onze dieren al?

Dolfijn: In het Dolfinarium leeft de tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus), een van de 36 soorten dolfijnen wereldwijd. Wist je dat alle dolfijnen een soort walvissen zijn? En net als alle walvissen zijn het helemaal geen vissen, maar zoogdieren. Dat betekent dat babydolfijnen levend uit de buik van de moeder komen – niet uit een ei –, en dat de moeder haar jongen melk geeft.

Walrus: In het Dolfinarium leeft de Pacifische walrus. Het is een van de twee ondersoorten walrussen – de andere ondersoort is de Atlantische walrus. In het wild kom je ze tegen op ijsschotsen en stranden, maar ze brengen vooral veel tijd door in het water.

Bruinvis: Je zou het door zijn naam niet zeggen, maar de bruinvis is helemaal geen vis. In tegendeel: het is eigenlijk een soort walvis. De kleinste soort walvis ter wereld, en die zwemt gewoon in onze eigen Noordzee! Er zijn zeven soorten bruinvissen op de wereld – in het Dolfinarium vind je de gewone bruinvis. Het zijn schuwe dieren die vaak in troebele wateren leven. Daardoor is er nog maar weinig over ze bekend. Het Dolfinarium verzamelt al jarenlang waardevolle kennis over de bruinvis.

Roggen, Haaien en Vissen: Als je denkt aan dieren in de zee, denk je naast de grote zeezoogdieren zoals onze dolfijnen en zeehonden, waarschijnlijk meteen aan vissen. Vissen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn wel duizenden verschillende soorten! Ook haaien en roggen zijn vissen. En ook die zijn er weer in heel veel soorten. Van de kleine hondshaai die je bij ons in het Roggenrif leert kennen, tot de walvishaai die wel vijftien meter lang kan worden. Dat is nog langer dan een bus!

Een dag Dolfinarium is een dag vól speelplezier. Ontdek de vier stoere speeltuinen en de waterattractie Waterpret. Hebben jullie de waterglijbanen al uitgeprobeerd? Samen met je klasgenoten van de glijbaan, dat wordt dikke pret!

Voorstellingen
De nieuwe hoofdvoorstelling Oceanica mag je niet missen! Deze indrukwekkende educatieve voorstelling over de natuurlijke en onnatuurlijke bedreigingen voor dolfijnen in de natuur is een must tijdens jouw dagje Dolfinarium.

Oceanica: Duik diep met ons mee naar de zeebodem… Oceanica wacht daar namelijk op jou! In deze nieuwe, indrukwekkende dolfijnenvoorstelling staan de onderwaterwereld en de dieren die daar leven volledig centraal. Leer meer over dolfijnen en hun soortgenoten in de natuur én word je bewust van al hun bedreigingen. Samen beschermen we de oceaan. Doe jij met ons mee?

De Grote Snorrr: Heb jij nog nooit een walrus in het echt gezien? Dan is de voorstelling met de walrussen er eentje die je niet mag missen! Een walrussen weegt namelijk zwaarder dan een auto, en dat is wel te begrijpen als je deze dieren zichzelf aan de kant ziet ophijsen. Deze educatieve voorstelling is niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens heel grappig.

Dolfijnendelta: Wow, daar springt een dolfijn! Oeeeh, daar springen er twee tegelijk… Er valt hier zoveel tegelijk te zien! Hier laten de dolfijnenverzorgers jou in een educatieve voorstelling zien hoe jonge en oude dolfijnen samen met elkaar leven op het Dolfinarium.

Sterk werk: Grommend of brullend: hoe je het ook wilt noemen, de Stellerzeeleeuwen op het Dolfinarium zijn super stoer en laten zonder twijfel wat van zich horen zodra je langsloopt. Wedden dat ze harder brullen dan jij? Ontdek het in deze leerzame presentatie!

Educatief lesprogramma bovenbouw
Tijdens dit 35 minuten durende lesprogramma, onder begeleiding van onze verzorgers, leren basisschoolleerlingen op een interactieve manier over onze dieren, de dieren in de natuur en hoe zij kunnen helpen de natuur te beschermen. Er is een programma Walrussen & Dolfijnen, een programma Bruinvissen & Zeehonden of een programma Roggen & Haaien. Na afronding ontvangen de leerlingen het diploma Beschermer van de Oceaan.

Al vanaf € 25,50 p.p.

Offerte aanvragen

Ook leuk


Geniet van onze schoolreizen