Kom fysiek of virtueel naar Naturalis om meer te ontdekken over de rijkdom van de natuur. Kies voor een bezoek uit een workshop, een zaalprogramma, een online gastles of een combinatie. Deze educatieve programma's zijn speciaal ontwikkeld rekening houdend met de maatregelen rondom corona. Onze overige, reguliere programma's zijn na de herfstvakantie 2021 weer te boeken.
Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. De wetenschappers zetten zich dagelijks in voor het beschrijven, begrijpen en behouden van biodiversiteit. De wetenschappelijke verzameling worden bewaard op één plek. Het is de basis voor het onderzoeken en begrijpen van de wereldwijde biodiversiteit. Een deel zie je terug in het nieuwe museum.
Met een unieke combinatie van kennis, talenten en vaardigheden geeft Naturalis inhoud aan hun functies als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.
De gloednieuwe schoolprogramma’s zijn ontwikkeld vanuit een educatieve visie: de Big Five.
Verwondering, Echt, Relevant, Onderzoekend en Wetenschapswijs.
Zaalprogramma: Met de natuur op reis
Welke dieren zijn reiskampioenen? Kunnen planten reizen? Wat kom je tegen als je terug in de tijd reist? Allemaal vragen over natuur op reis. Door de vrolijke introductie heeft iedereen zin om op expeditie te gaan op zoek naar de antwoorden. In groepjes gaan leerlingen door alle zalen van het museum met een expeditie kaart vol onderzoekende opdrachten en interessante weetjes.
0 -15 min: introductie in ontvangstruimte
Een educatief begeleider geeft een verwonderende en oriënterende introductie op het bezoek aan Naturalis met als thema 'met de natuur op reis'. De expeditiekaarten worden uitgereikt. Tot en met groep 4 gaan de leerlingen in groepjes van drie onder leiding van een begeleider vanuit school door het museum. Elk groepje krijgt een expeditiekaart mee. Vanaf groep 5 krijgen de leerlingen in tweetallen een expeditiekaart om zelfstandig het museum te verkennen. Hun begeleiders gaan mee de zalen in om te helpen.
15 - 120 min: bezoek aan zalen
De leerlingen gaan volgens een vaste route door zeven zalen: LiveScience, Leven, De aarde, Dinotijd, De ijstijd, De dood en De verleiding. De expeditiekaart geeft een rode draad met het thema 'reizen'. De leerlingen worden meegenomen in de verscheidenheid in de natuur van nu en de natuur van vroeger. Zo zien ze bijvoorbeeld de olifant, de grote amethyst, T. rex Trix, de mammoet en babydieren. Onderweg komen de leerlingen educatief begeleiders tegen die extra activiteiten bieden en met leerlingen in gesprek gaan.
Groep 7 en 8 Workshop Dier op papier
De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken. In zaal Leven kiest iedere leerling uit honderden objecten een dier. Door te tekenen kijken de leerlingen beter en komen de vragen vanzelf. “Waar is die grote snuit handig voor?”, “Wat doet die vogel met dat haakje aan zijn snavel?” De educatief begeleider helpt bij het vinden van antwoorden. In de werkplaats werken ze hun schets uit met kroontjespennen, penselen en sepia inkt. De leerlingen kiezen zelf hun laatste opdracht: het maken van een wetenschappelijke tekening met een microscoop of een reconstructietekening van een dinosaurus in zaal Dinotijd. Het kwartje valt: dieren zitten handig in elkaar!
Let op: Tijdens deze workshop worden één of twee zalen in het museum bezocht. Als er een zelfstandig bezoek bijgeboekt wordt kunnen de overige zalen ook bezocht worden.
Reguliere educatieve programma's
Na de herfstvakantie 2021 zijn deze programma’s weer boekbaar, onder voorbehoud van hernieuwde coronamaaregelen.
Groep 1 en 2 Zaalprogramma Ontdekkingsreis
Wat leeft er in het water, op het land of in de lucht? Heeft het strepen of vlekken? Hoe zien jonkies eruit? Speur met een verrekijker naar kleine dieren van nu, of grote dieren van vroeger. Gaan jullie mee? Er is op deze reis van alles te ontdekken en onderzoeken!
De leerlingen gaan in het programma op ontdekkingsreis door drie tentoonstellingszalen van Naturalis. Het programma bestaat uit twee onderdelen: een introductie in de ontvangstruimte en de ontdekkingsreis door het museum.
Groep 1 en 2 Workshop Beestenboel
Stippen, strepen of vlekken? Groot, klein, snel of langzaam? Dieren zijn allemaal anders, maar hebben ook veel hetzelfde. Als een echte onderzoeker ontdek je patronen door te kijken naar echte vachten, veren, schelpen en opgezette dieren. Verkleed je als een dier en vind in het museum jouw dier. Heb jij een schild, strepen, vleugels of...? En wie heeft dat nog meer?
De leerlingen starten in de workshopruimte onder begeleiding van onze twee educatieve begeleiders en gaan na een korte introductie drie activiteiten doen. Dan is het tijd voor een korte pauze en daarna bezoekt de groep de zaal 'Leven', met ongeveer duizend opgezette dieren die nu op de wereld voorkomen. De leerlingen trekken een haaienvin, vlindervleugels of een ander verkleedonderdeel aan en gaan in groepjes op zoek naar het dier dat zij voorstellen in de zaal. Onderweg zoeken ze dieren met strepen, stippen, dezelfde kleuren of andere patronen.
Groep 3 en 4 Workshop Lang zal Bonkie leven
Help?! Gevaar? Bonkie is net geboren en de natuur is vol gevaren. Je ontwerpt en test oplossingen om Bonkie te beschermen, zoals vleugels, schilden, springveren of een schutkleur. Bonkie wil ook graag een familie. In het museum kijk je hoe dieren in de natuur versierd zijn. Daarna ontwerp je een nieuw uiterlijk voor Bonkie. En wat eet Bonkie eigenlijk al die tijd?
De leerlingen onderzoeken in het programma hoe dieren veilig blijven en hoe ze soortgenoten verleiden. Leerlingen mogen allerlei objecten aanraken, krijgen informatie filmpjes te zien, ontwerpen verschillende beschermmaterialen bij de teststations en nemen een kijkje in de zaal van de Verleiding om de soortgenootjes te vinden van Bonkie.
Groep 3 en 4 Zaalprogramma Beestachtig handig
Alle dieren zijn verschillend, maar zitten beestachtig handig in elkaar. Welke huid is handig om je te verstoppen? Hoe zien springpoten er uit? Wat kunnen dieren met hun oren? Ga op onderzoek in het museum naar onderdelen van dieren. Zo ontdek je langzaam welk dier zich op jouw kaart verstopt heeft. Het is wel een heel bijzonder dier…
Leerlingen onderzoeken in het programma dieren en onderdelen van dieren. Het programma bestaat uit drie onderdelen. De leerlingen krijgen een presentatie, gaan in de zaal op ontdekking uit opzoek naar dierenonderdelen en wat is handig voor de dieren om zichzelf te beschermen?
Groep 5 en 6 Workshop Natuurtalent
Ooit de dikke huid van een olifant, de gekartelde zaag van een zaagvis of de zachte haren van een leeuw gevoeld? Aanraken is verplicht! Je ontdekt vormen in de natuur en waar die handig voor zijn. Welke talenten hebben dieren en planten? Je maakt hierover een eigen kwartet. De talenten van de allerkleinste levende wezentjes zie je met digitale vergroters pas echt goed.
Groep 5 en 6 Zaalprogramma Op onderzoek!
Goed kijken, vragen stellen, samenwerken, oplossingen bedenken… Als onderzoeker speur je in Naturalis door de dinotijd, de ijstijd en het leven van nu. Ontdek hoe T. rex eruit zag, wat de mammoet allemaal deed en hoe dieren zich verstoppen. Na dit programma ben je een echte onderzoeker van de natuur! De leerlingen worden tijdens het zaalprogramma ‘opgeleid’ tot onderzoeker.
Groep 7 en 8 Workshop BewIJstijd
Brr... koud!? In de laatste IJstijd was het pas koud! Welke planten en dieren leefden toen en hoe weten we dat? Je zoekt als een echte paleontoloog naar bewijzen. Je ordent een bak met gevonden fossielen en onderzoekt van welk dier een bot is. Resultaten en nieuwe vragen komen op één grote onderzoeksposter die mee gaat naar school.
De leerlingen ervaren tijdens de workshop hoe het is om te denken en werken als paleontoloog. Het programma bestaat uit vier onderdelen: het verkennen van De IJstijd in de zaal, een introductie op het werk van een paleontoloog en collectiebeheerder en het vinden van fossielen uit de ijstijd, een opdrachten carrousel, en een onderwijsleergesprek.
Groep 7 en 8 Zaalprogramma Draai door de natuur
Alles wat leeft moet eten om te overleven. Raakt het eten dan nooit op? Wat gebeurt er met poep in de natuur? Wat eet een plant eigenlijk? En wat hebben stenen te maken met eten? Draai jezelf door de natuur en speel het kringloopspel. Ontmasker een mysteriedier, teken onderdelen van dieren en planten voedselkringlopen. Onderzoek in vier verschillende zalen hoe het zit met eten en gegeten worden!
Speciaal onderwijs
Neem contact met ons op om samen de mogelijkheden door te nemen via reserveringen@naturalis.nl.